Poveşti de cartier din campania electorală

Posted on 24 Aprilie 2010. Filed under: Oameni | Etichete: |

După demisionarea din Parlament a deputatei Daniela Popa (PC), din colegiul 19, sector 4, s-au înscris pentru cursa electorală două candidate: prezentatoarea tv, Teodora Trandafir şi fosta directoare a Loteriei Române, Liliana Mincă (PC+PSD). 

Alegerea uneia sau a alteia dintre candidate asigură un scaun în plus în Camera Deputaţilor unuia dintre partidele politice amintite mai sus. Dar, având în vedere că în curând Camera Deputaţilor se va desfiinţa, mai bine folosim deocamdată termenul de „Parlament”. După modificarea posibilă a  Constituţiei,  vom spune „Camera Reprezentanţilor”.  

Revenind la alegerile pentru funcţia de deputat din 25 aprilie, voi prezenta câteva observaţii făcute de-a lungul campaniei electorale de familia mea şi de vecinii mei de bloc. Eu locuiesc în colegiul 19. Am ascultat părerile apropiaţilor mei despre cursa electorală a celor două candidate şi  am făcut şi nişte observaţii personale  în calitate de simplu alegător.  Toate acestea le-am povestit mai jos în spiritul în care a fost percepută  în cartier campania electorală.

Mama: imediat dupa 10 aprilie-startul campaniei,  în cartier a început şi „curăţenia de primăvară” a primarului Piedone. S-au curăţat copacii uscaţi, s-au plantat alţii noi, se pun garduleţe în jurul grădinilor de pe lângă blocuri, se plantează boscheţi, s-au pus coşuri de gunoi, se instalează bănci la fiecare scară de bloc. Acum, eu nu ştiu dacă  reamenajarea spaţiilor verzi  a fost desfăşurată în colegiul 19 în timpul alegerilor electorale printr-o nevinovată coincidenţă. Totuşi,  pe un pliant lăsat la cutia poştală, “Teo şi Piedone, (fac) o echipă de nota 10 pentru Colegiul 19”. Cert e un lucru: cum a apărut Teo, cum au răsărit băncuţele lui Piedone.

Vecinii mei de scară au început şi o dezbatere serioasă pe tema vestitelor  băncuţe de lemn pe care le puteţi observa şi în parcul Tineretului sau în staţiile RATB. Tanti Leana, o cucoană straşnică la 90 de ani, ameninţă că nu va semna pentru începerea lucrărilor de mansardare a blocului, dacă îi pune Piedone bancă în faţa  geamului ca “să vină toţi golanii să spargă seminţe la scară pân-la miezu’ nopţii. Da’ ce facem aici? Discotecă?”. Altă “damă bine” a scării noastre strigă de la etajul 1 că “ să nu  care cumva să dea cineva foc la bancă, pentru că ea nu-i iscăleşte administratorei nicăieri pentru mansardarea blocului. Ce-i trebuie ei mansardă la etajul 1? (într-un bloc cu 4 etaje) Ea vrea bancă, domne’! Şi, apoi, această tanti Mariana este o divă a cartierului. Nu i-ar plăcea ei să-i dedice flăcăii manele la geam, târziu în noapte? La o adică, poate coboară şi ea la bâncuţă pentru o sămânţă şi-un cico!

Piedone, către Teo Trandafir: “Şi la mine partidul a contat foarte puţin”. Prin urmare, este explicabil de ce Teo nu se afişează pe bannere cu fundaluri protocalii, specifice PD-L-ului. Spaţii verzi, bannere verzi. Apoi, la cât este de combătut partidul aflat la guvernare, era clar că apartenenţa democrat-liberală nu este o “calitate”  pe care candidata să o vrea cap de afiş.

Unul dintre sloganurile lui Teo Trandafir: “Votează omul, nu partidul”. Pornind de la ideea aceasta, sigla PD-L apare foarte mică, într-un colţ,  pe materialele de campanie. În plus, prezentatoarea tv se bucură de simpatia oamenilor datorită carismei sale şi, mai nou, datorită unui proiect de campanie emoţionant: sprijinirea copiilor.

Liliana Mincă, după ce şi-a întocmit programul de parlamentar cu obiective demne de Guvern, a acuzat opţiunea contracandidatei sale de “a-şi pune partidul la colţ”, invocând încercarea PD-L-ului de a se ascunde în spatele reprezentantei sale, de a se folosi de imaginea ei pentru a mai obţine un loc în Parlament, de a păcăli lumea.

În monotonul meu drum de-acasă până la staţia  RATB şi invers, am observat că nici Liliana Mincă nu-şi aşează pe bannere numele sub un “PC-PSD” uriaş, alături de siglele partidelor aliate.

Pe de altă parte, în cazul Lilianei Mincă, printre 5 bannere verzi (amândouă sunt “ecologiste”) se mai strecoară şi câte unul roşu- culoarea PSD-istă.

O observaţie personală este şi faptul că Liliana Mincă a pozat în costume de culori diferite : un costum alb pe fundal verde, un costum negru, pe fundal roşu. Se pricepe la cromatică. Pe Teo am văzut-o doar în albastru. Probabil că trebuie să mai colind străzile cartierului. Mi-e greu să cred că Teo Trandafir a etalat o singură ţinută în faţa privitorilor.

La capitolul originalitate, Liliana Mincă m-a uimit. Ieri când am ieşit la pâine, am dat să traversez strada,  şi, când colo, ditamai trenuleţul se plimba pe şosea! Ca în parcurile de distracţii!. O vrea Teo să le dea copiilor “un pachet de legi”, dar Mincă îi dă o tură moca în trenuleţ! Nu am mai văzut până acum o astfel de metodă de a acoperi şi câmpul de priorităţi adjudecat de un alt candidat.

Pe lângă trenuleţ, mai circulă şi o maşină cu două bannere uriaşe din care se aude muzică populară şi muzică de petrecere. O campanie pe gustul românaşului.

Eu stau de când mă ştiu în colegiul 19 şi muzica cel mai des auzită nu a fost acest gen, ci maneaua. Poate ar fi avut mai mult succes cu manele, luând în considerare o posibilă majoritate tăcută ce preferă acest gen. Ştiti voi, în campanie ar fi aruncat cu pietre în “inculta Liliana Mincă”,  iar în ziua alegerilor i-ar fi dat votul celei care înţelege gusturile electoratului, nu?

Eu personal consider că mai bine făcea nişte gingăluri cu “votaţi Liliana Mincă” şi alte texte electorale, decât să plimbe automobilul cântăreţ de hore. Automobilul gălăgios.

În cazul lui Teo, originală (faţă de contracandidata sa) a fost ideea organizării unui concert “Prietenii lui Teo” . Prietenii lui Teo sunt, pe lângă primarul Piedone, Andra, Mandinga, Marcel Pavel, Lavinia şi Quality Band (?).  Ieri a fost petrecere pe strada Reşiţa de la 17.00. Tata a fost acolo, în calitate de trimis special. Teo a venit cu fetiţa ei. Doar vrea să ajute copiii, nu? S-au împărţit şepci şi tricouri, civilizat , pentru o vreme, pentru ca apoi preţioasele daruri de campanie să fie aruncate la grămadă de pe scenă, în mulţimea care se îmbulzea. Concluzie: oamenii adoră să poarte tricouri de 5 lei din Castani. Să nu fim răi, astea sunt de la Teo!!!!

Acolo sunt staţii de RATB. Mama, care e controlor, a avut ieri spor mare la amendat, pentru că erau maşinile pline de oameni care mergeau la “concertul lui Teo”.

Bineînţeles că Mincă nu s-a lăsat mai prejos. Şi-a lansat trenuleţul în jurul bisericii de vis-à-vis  de scenă. Printre copilandrii zvăpăiaţi se urcau şi unii bătrânei să-şi mai odihnească şalele. Mai contează? E pentru toată lumea, nu? 

La capitolul deplasări pe teren şi băi de mulţime, Liliana Mincă le-a făcut onoarea vecinilor mei de bloc de a le împărţi personal pliante, alături de tinerii ei susţinători plătiţi. Noi avem la scară o bătrânică.  Stă toată ziua paznic pe scaun lângă noile garduri ale lui Piedone. Liliană Mincă, foarte agitată, le striga oamenilor adunaţi în parcarea blocului: “Votaţi-mă! Votaţi-mă!”.  Profitând de prezenţa umilă a bătrânei-paznic, încearcă să facă o impresie şi mai bună: “Poftim, doamnă, luaţi un tricou, că vă văd aşa mai necăjită!”. Nenea Gigi, un alt domn mai într-o ureche, se simte nedreptăţit : “Da’ vreau şi io un tricou d-ăsta! Mie mi-aţi trântit şapca asta roşie..Pei cum să port eu, om bătrân, şapcă roşie?” Liliana Mincă: “Domnule, să nu supărăm! Îi dăm doamnei că e mai amărâtă!” Doamnei îi cade basmaua pe frunte de la atâta încuviinţat servil din cap. “Poftim, dumneavoastră vă oferim două şepci roşii!” Ce să mai zică Nea Gigi? A mai bombănit puţin la politica doamnei Mincă şi s-a retras în scara blocului. Alaiul cu şepci, tricouri şi pliante şi-a continuat periplul pe Drumul Găzarului.

Sora mea, Emilia, a văzut-o pe Teo Trandafir când venea de la liceu. Era la Strada Reşiţa, în apropierea bisericii Sf. Daniel, unde ieri a fost concertul “Prietenii lui Teo” .

Emilia: “Tăbărâseră boşorogii pe ea (Teo Trandafir) ! Nu împărţea pliante personal, ca Liliana Mincă, nu avea cum, între atâţia oameni. Tinerii susţinători plătiţi se ocupau cu această misiune electorală.

Diferenţa dintre Trandafir şi Mincă este că una se luptă să scape de mulţime, alta se luptă să adune o mulţime.

Nu am avut instrumentele necesare pentru a face un sondaj, în schimb am luat pulsul cartierului prin intermediul celor din jurul meu.

Părerea mea personală, bazată pe observaţiile făcute pe teren, este că duminică, pe 25 aprilie, câştigătoare va fi Teo Trandafir, în mare parte pentru că e de la tv şi o cunoaştem pe Teo.

Este de apreciat efortul Lilianei Mincă,  însă,  ca să o citez pe mama mea, o simplă controloare de bilete,  “Liliana Mincă a rămas în ochii tuturor şefa de la Loterie care i-a furat o groază p-ăia!”

În concluzie, iată cum poate fi receptată o campanie electorală la nivel de cartier.

Vom vedea duminică dacă se adevereşte ceea ce am preconizat.

Pentru că i-a plăcut concertul, tata a organizat deja toată familia să meargă la votare în haine de sărbătoare.

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: